Ferdig med egen slektsgranskning?

Bildet er tatt av David Krüger fra Pixabay

Du har undersøkt farsslekten og morsslekten lenger enn langt. Så langt det har vært mulig å komme – og kanskje enda litt lenger. For det er jo så moro som en venn av meg en gang sa, og da er det lett å ta noen «spanske», å tøye slektslinjen eller ta spranget over dype slektsjuv slik at du får koblet deg på stormannsslekter, adelige som kongelige.

 

Jeg skal ikke stikke under en stol at det er lett å la seg rive med som fersk slektsgransker, ruset på spenning og eventyr. Og la det være slått fast en gang for alle, jeg forstår deg!

 

Kanskje startet du din slektsreise for lenge siden, før Digitalarkivet kom med alle sine muligheter, eller iallfall mens det lett tilgjengelige arkivet bare hadde et beskjedent omfang.

 

Kanskje møtte du en av de selvoppnevnte ekspertene der ute som med stor pondus og uutslettelig selvtillit fortalte deg hvordan ting hang sammen, både med slekten og historien, forøvrig.

 

Kanskje fikk du «gode tips» på et digitalt fora. Kanskje fant du det du lette etter i artikler eller bygdebøker og sa deg fornøyd med det.

 

Kanskje oppsøkte du et av de mange slektstrærne som ligger ute på nettsidene til store internasjonale aktører og fant «gull» – iallfall det du trodde var gull.

 

Kanskje videreformidlet du det som alltid har vært sagt i familien og hegnet om det som om det var risset i stein. Det hedersmenn og hederskvinner har sagt skal ingen rokke.

                       

Kanskje lot du fantasien ta overhånd der du skrev deg inn som etterkommer av et kongelig utenomekteskapelig eventyr med en lokal skjønnhet, eller av en portugisisk sjømann strandet på en forblåst kystlinje med et akutt behov for varme.


Og nå er du ferdig. Du har undersøkt alt og vet alt om din slekt. «Been there, done that».

 

Men vent nå litt, er du egentlig ferdig? Kan det være mer å hente?

 

Uansett om du kjenner deg igjen i det foregående eller ikke; hvis du vil ha en slektshistorie å være stolt av, og som du trygt kan gi videre til senere slekter, så har du ennå en stor jobb foran deg, for det er nå det virkelige eventyret begynner.

 

Se på det du har gjort hittil som et reisverk som må gåes over, kvalitetssikres og kles inn. Det er kan være mye som må skiftes ut som familiehistorier uten hold i virkeligheten, myter og vandrehistorier. Noen linjer fører ut i stummende mørke, andre henger ikke sammen i det hele tatt eller er dårlig fundert, noen er spjelket så dårlig sammen at det beste vil være å skifte dem helt ut. Husk at om slektstreet ditt skal stå til troende må du kunne belegge alle opplysninger i sikre primærkilder. Har du ikke det, må du være helt tydelig på hva som er teori og hva som er fakta.

 

Selv om du mest sannsynlig kommer til å tape dine kongelige aner får du noe mye bedre tilbake, en slektshistorie basert på mennesker med helt vanlige – og spennende liv.


Bær kildekritikk og kvalitetssikring som din krone.

 

Lurer du på hvordan du kan forbedre og kvalitetssikre slektstreet ditt? Prøv Vinterveien, en liten men hyggelig gruppe for deg som forsker på slekten eller skriver om historiske personer og emner. Sees vi?

 

Bildet er tatt av Enrique Meseguer fra Pixabay

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!