Aviser - en rik kilde til opplysninger
Å kartlegge dagliglivet kan være en utfordring når vi forsker på slekten. Det er sannelig ikke alltid så lett når det er langt mellom de offisielle kildene som f.eks. folketellinger, og når innførslene i kirkebøkene er sparsommelige. For hvordan utspilte livet seg mellom de nedstrippede opplysningene i slike kilder?
Livet var jo så mye mer! Folk var opptatt av det som skjedde i samtiden, de handlet, de forlystet seg, de opplevde små og store katastrofer, bekymret seg for helsen, drev forretning og reiste. Og noen hadde hemmeligheter…
Så hvor kan du finne noe om disse tingene? Det står mye generelt rundt om, men nærmere inn på livet er det ikke så lett å komme med mindre dine forfedre og formødre levde på et sted og i en tid der det fantes aviser. Aviser er faktisk en aldri så liten gullgruve både når det gjelder hull i tidslinjen, og om du ønsker å fargelegge en tidsepoke. Aller best er det om de som var før deg bodde i en by av en viss størrelse. Da er sjansen størst for å finne noe.
I avisene kan du se hvilke skip som gikk hvor, du kan lese de villeste historier fra inn- og utland, du kan lese hvilke priser som gjaldt på torget, sette deg inn i kranglene i kommunestyremøtene, se annonser for varer og etter tjenestefolk for å nevne noe. Skattelister er spennende lesning, for ikke å snakke leserbrev og referater fra straffesaker.
Drev forfedrene og formødrene med forretning, utleie, undervisning eller engasjerte seg i veldedig arbeid, styre og stell så finner du det garantert i avisene.
Der finner du også omtale av eiendomskjøp og et vell av annonser, iallfall når du kommer til andre halvdel av 1800-tallet og utover.
Nysgjerrig?
Bruk avisene for det de er verdt.
Lykke til!
Illustrasjoner: utsnitt fra aviser på nb.no
0 kommentarer
Legg igjen en kommentar
Vennligst logg inn for å legge inn en kommentar