Stedsnavn er kulturskatter

scandinavia-60524_1920

Stedsnavn er små kulturskatter. Hvert eneste ett rommer en historie. Det er som om fortiden prøver å hviske noe til oss, men som vi ikke alltid greier å tyde.

 

For hva er det egentlig navnet prøver å fortelle? Hvilken historie ligger bak?

 

Ta for eksempel Willumskjæret ved Ona fiskevær. Jeg vet at det bodde en Willum på Ona, men ikke hvordan han døde. Gikk han på skjæret og druknet? Eller var det en forsmedelig grunnstøting som han kom fra med livet i behold, men som ble hengende ved ham og gikk inn i historien som navn på skjæret?

 

Og hva med Korshaugen på Husøya? Sto det eit kors der i middelalderen? Var det i så fall et bønnekors, andaktskors, gravminne eller grensemerke? Eller var det et seilingsmerke eller havnemerke? Sto det kanskje en privat gårdskirke ved korset?

 

Hvorfor hette bakken der vi hoppet på ski som barn Bårdbakken? Var det fordi den lå på gården til Bård, eller hadde han gjort noe der som gjorde at bakken fikk navn etter ham? Var det vi som gav bakken navn? Eller var det en Bård i fortiden? Hvor gammelt var navnet egentlig?

 

Stedsnavn kan fortelle historier som for lengst er glemt. Derfor er det spennende å sette seg inn i hva navnene betyr. Noen ganger kan det også være interessant å få arkeologer eller marinarkeologer til å undersøke stedet for å se om de kan finne noe som kan kaste lys over ulike teorier.

 

Mange ganger er navnene så gamle at det folk i dag er overbevist om at de betyr, slett ikke stemmer. I møte med gamle navn må man gå vitenskapelig til verks, og da hjelper det å kunne mye om språk og historie. Å grave fram betydningen til et gammelt navn kan være som en arkeologisk utgravning. Eller som en spennende detektivhistorie, om du vil.

 

Så hvorfor er stedsnavn så viktige i slekts- og historieforskning? Jo, fordi de forteller noe om en annen tid, om livsvilkår, naturfenomener, hva folk la merke til i terrenget, hva de var opptatt av, om dramatiske hendelser - eller dagligdagse. Og de forteller om språk og språkets utvikling.

 

Stedsnavn er rett og slett en av flere brikker som kan gi et utfyllende bilde av forfedrenes og formødrenes liv.

 

Kjenner du stedsnavnene der du vokste opp? Kjenner du historiene bak?

 

Skaff deg kunnskap. Spør og grav.

 

Husk at stedsnavn er kulturminner!

 

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!