Klærne fra fortiden
Klærne fra fortiden
Har du noen gang lurt på hvilke klær de som var før deg brukte? Er du heldig har du kanskje arvet noen plagg etter besteforeldre eller oldeforeldre. Typiske ting kan være dåpskjoler, kjoler, barnesko, hatter eller en kanskje til og med en gammel pels.
Bunader er kanskje det nærmeste folk flest kommer klærne fortidens mennesker bar, men selv om bunader er konstruerte med grunnlag i gammel draktskikk, gir de oss bare et lite bilde av klærne fra fortiden.
At klær hadde betydning og engasjerte da som nå vitner de mange ordtakene om klær om, som f.eks.:
På klærne skal storfolk kjennes.
Bedre dårlig kledt enn naken.
Du skal ikke skue hunden på hårene.
Hvilke klær var det vanlig at folk eide og brukte og hvor mange plagg hadde de? Her er det nok like mange svar som det finnes mennesker, og alt var jo selvsagt avhengig av den enkeltes stand, yrke og sosiale status.
Det finnes en viktig hovedkilde til enkeltmenneskets garderobe og det er skifter. I skiftene blir den avdødes klær listet opp, ofte svært detaljert for å skille de ulike plaggene fra hverandre. Skillet kunne typisk gå på hvilket materiale ellers like plagg var tilvirket av, farger, mønster og om de var nye eller gamle og slitte.
Noen skifter inneholder ikke klær. Betyr det da at den avdøde ikke eide annet enn det han eller hun gikk og sto i? Det er vanskelig å si, men det kan være lett å tenke seg at de plaggene som fantes var i så dårlig forfatning at de ikke ble tatt med i skifteoppgjøret, eventuelt at slektningene var enige om å holde plaggene utenfor.
I andre skifter ble klær sentrum for konflikt, spesielt om noen plagg manglet og det ble oppdaget at noen av de etterlatte urettmessig hadde tatt noe ut av boet.
Interessant er det også å se hvem som arvet klesplaggene. Ikke overraskende var det døtrene som arvet mors plagg og sønnene fars. Noen ganger kunne også klesplagg bli lagt ut som betaling for gjeld.
Lurer du på hvordan dine forfedre og mødre kledde seg er det med andre ord et godt tips å lese skifter, spesielt fra tiden før det ble vanlig å fotografere seg. Plaggene som nevnes kan gi deg et rørende innblikk i dagligliv og livsvilkår.
Lykke til!
Illustrasjon: Bondekone fra Vikøy, Adolph Tidemand (1814–1876) Wikimedia Commons
0 kommentarer
Legg igjen en kommentar
Vennligst logg inn for å legge inn en kommentar