Er du nysgjerrig på gamle hus?

house-3658904_1920

Tenk deg at du kunne reise tilbake i tid. Å kunne stå foran huset der forfedrene bodde, åpne døra og gå inn. Hadde ikke det vært spennende!


Er du heldig har du gamle møbler og gjenstander som har vært i slekten i generasjoner. Men huset du er nysgjerrig på er kanskje borte eller ombygd til noe annet enn det opprinnelig var.


For om du er nysgjerrig som meg, vil du gjerne vite hvordan de som var før deg bodde. Hvordan huset så ut både innvendig og utvendig for 50, 100 eller kanskje 150 år siden. Du ønsker kanskje også å vite hvordan huset forandret seg over tid.


Du kan prøve å forestille deg hvordan de hadde det ved å se på bilder av hus fra samme område eller fra områder med samme byggeskikk. Er du riktig heldig finnes det kanskje tegninger eller maleri av akkurat «ditt» hus.


God fantasi hjelper alltid, men enda bedre hadde det vært om du hadde en beskrivelse av huset fra et gitt tidspunkt, ikke sant? Slike beskrivelser kan finnes i ulike kilder, noen er helt enkle som at det er en stue med fordør, kjøkken og sval, det er ikke allverden, men det sier iallfall noe.


Men de aller beste beskrivelsene av hus, de finner du i branntakster. Her kan du blant annet finne målene på huset, høyden til raften, antall piper, hvilken oppvarming det var, antall rom, taktekking, gulv, om huset var panelt, om det var malt og om det hadde påbygg. Spennende ikke sant!


Er du så heldig å ha flere branntakster til samme hus kan du se når det ble utbedret, påbygd, endret eller erstattet.


Så derfor er min oppfordring til deg: ta en reise til fortiden og undersøk om det finnes branntakster til «ditt» hus!


IMG_0419

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!