Tillat deg selv å ha det moro når du lærer

despaired-2261021_1920

Er det to ting som er drepende for lærelyst er det en følelse av alvor og at du ikke må feile. Det skaper garantert angst.


Du spenner musklene, puster øverst i brystkassen og lager deg et sett av nærmest uoppnåelige krav til deg selv.


Tenk deg om du skulle lære deg å skrive og du ble så opphengt i at du ikke måtte stave feil at du knapt fikk ned et ord på papiret. Eller om du bestemte deg for at du aldri måtte falle da du lærte deg å gå på ski.


Da hadde du ikke kommet langt!


Da jeg skulle lære meg å lese gotisk på universitetet var jeg livredd for å lese feil foran foreleseren og de andre studentene. Og da jeg startet med kildearbeidet til hovedfagsoppgaven min fortsatte dette. Jeg var så opphengt i at det måtte bli helt riktig fra første stund, at jeg hemmet min egen læring. Alt ble et slit og jeg bebreidet meg selv.


Heldigvis ga jeg ikke opp!


Det var først da jeg tillot meg selv å senke skuldrene og konsentrere meg om at det jeg skulle lese var spennende, at det virkelig løsnet.


Det ble moro da jeg fant ut hvordan jeg skulle jobbe med tekstene, og jeg begynte å glede meg til alle de spennende tingene jeg skulle lese og oppdage hver dag.


Jeg oppdaget at nysgjerrigheten er en viktig drivkraft.


Og at det er viktig å ha det moro når man lærer.


Så derfor: aksepter at du gjør feil, men at hver feil er et steg på veien mot læring. Det er umulig å lære seg noe nytt uten å gjøre feil!


Skal du lære noe nytt så senk skuldrene, tenk positivt om oppgaven og ha det moro!


boy-2604853_1920

2 kommentarer

Tone Molland
 

Det er godt å høre, å bli oppmuntret til å lære igjen. 

Les mer...
Les mindre
Randi Kristin Strand
Admin
 

Så bra! :)

Les mer...
Les mindre