De som var annerledes

Bildet er tatt av Małgorzata Tomczak fra Pixabay

Noe av det tristeste jeg ser er mennesker som får livene sine ødelagt på grunn av rus. Det får meg alltid til å undres på hvem de er innerst inne – og hva de kunne blitt hvis ikke rusen tok dem. Jeg tror det er mange nydelige mennesker med stort potensiale gjemt i de slitne kroppene.


Det samme gjelder alle syke, sinnssvake, døve og dumme – de vanføre og de med mangelfulle evner som vi møter i kilder som for eksempel folketellinger og kirkebøker.


Hvem var de - egentlig? Hva skjulte seg bak det stempelet samfunnet satte? Hvilke evner og ressurser hadde disse menneskene som samtiden ikke så?


Hvorfor ble de som de ble? Var de utsatt for sykdom eller ulykker? Var de vanskjøttet? Hadde de opplevd vonde ting?


Hvordan preget merkelappene livene deres på godt og vondt?


Har du stemplede mennesker i din slekt så vær nysgjerrig. Hvem var de? Hva slags liv fikk de?


Ikke overse disse personene, men se menneskene bak stemplene.


De som var annerledes fortjener også å få sin historie fortalt.


woman-994737_1920.jpg

2 kommentarer

Arild Svendsen
 

Jeg er fullstendig enig. De er nok mange, og de blir ofte negativt omtalt som snyltere, drukkenbolter, idioter eller det som verre er. Hvordan hadde de det, og hvorfor ble det slik?        I arbeidet med boka "Gresset på andre siden" som nettopp er kommet ut, prøver jeg å få frem at relativt mange av utvandrerne ikke lykkes. Enkelte kommuner kvittet seg med evneveike, rusavhengige og andre langtidsmottakere av fattigkassa ved å gi dem billett til Amerika (enveis) for å spare penger, uten noen vurdering av mulighetene deres i det nye landet. Noen ble gjemt unna, ofte på grunn av skyld eller skam. 

Les mer...
Les mindre
Randi Kristin Strand
Admin
 

Så bra at du synliggjør at ikke alle lyktes. Det er det utrolig viktig å få fram. Hvordan hadde de det og hvorfor ble det slik, er helt sentrale spørsmål! Takk for opplysende kommentar.

Les mer...
Les mindre