Folketellingene – et glimt inn i fortiden

nostalgia-5105876_1920

Har du noen gang tenkt over at en folketelling er et glimt inn i fortiden på en gitt dag? At akkurat den dagen folketellingen ble holdt så ble tiden frosset som i et sekunds lysglimt i historiens mørke?


Det er utrolig fascinerende å få dette glimtet inn i husholdningene. Her kan vi virkelig få rede på mye.


Vi får se hvem som bodde under samme tak. Hvor mange husholdninger det var i huset, hvem som eide og hvem som leide. Vi ser de som var på kår, de som var fosterbarn og på legd. Vi finner besøkende og losjerende som for eksempel handelsreisende og fiskerlag.


Mange av folketellingene avslører hvem som var til stede da tellingen ble foretatt og hvem som var på reise, hvor de var og gjerne hva de gjorde.


Noen tellinger viser oss hvem som var syke og hva de led av.


Folketellingene lar oss får vi vite hva husholdets medlemmer arbeidet med, men var det hele sannheten? Hvilke holdninger gjenspeiler registreringen i forhold arbeid? Hva skjules? Er noe kjønns- og aldersrelatert?


Vi får rede på viktige opplysninger om hvor og når personene var født. Ofte ser vi hva personene kalte seg til daglig. Det kan dreie seg om forkortelser av navn eller om hvilket navn de brukte når de hadde flere fornavn. Noen tellinger gir oss innblikk i religiøs og etnisk tilhørighet.


Bosetningsstrukturen kommer til syne ved at antall bruk på en matrikkelgård er registrert eller antall hus i en by eller i et fiskevær. På gårdene finner vi også husmannsplassene, mange av dem for lengst glemte og borte.


Blir du overrasket er du ikke alene. I møtet med folketellingene må du rett og slett stille med et åpent sinn og la deg fascinere. Det er rett og slett fantastisk at myndighetene våre gjennomførte disse tellingene med jevne mellomrom. Takket være dem er det i dag gode muligheter til å nøste seg bakover i tid for alle oss som er drevet av en utrettelig nysgjerrighet og bare må vite.


Bildet er tatt av Pam Simon fra Pixabay.jpg


0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!