Kan du lese bilder?

IMG_7894

Er et bilde bare et bilde for deg, eller er det noe mer? Kan du kunsten å lese et bilde?


På ungdomsskolen fikk vi en oppgave som gikk ut på at vi skulle skrive en tekst om et bilde. Jeg syntes det var en merkelig oppgave og så mørkt på den. Hva var det å skrive, ut over det jeg kunne se på bildet?


Bildet var sort-hvitt med noen trær. Jeg studerte fotografiet og begynte å skrive ned det jeg la merke til. Det ble ikke så mye: På bildet er det tre trær og en stor stein. Huff, dette var virkelig vanskelig.


Jeg gransket bildet nøyere. Anstrengte meg. Det ene treet var høyere og hadde en tykkere stamme enn de andre trærne. Det store treet vokste rett bak steinen, det minste sto til høyre for steinen, det litt større foran steinen. 


Nå skjedde det noe merkelig. For hver gang jeg gransket bildet oppdaget jeg nye detaljer. Hvilken tresort det var, hvordan greinene satt på trærne og hvor mange det var. Flekker på barken, fargen på løvet, tørre greiner uten løv, mose på steinen, høyt gress, strå, lavt gress, en gressløs flekk…


Tankene begynte å spinne og da kom alle spørsmålene. Hvor gammelt var det store treet? Hvordan hadde det gått til at det spirte akkurat der? Var det plantet? Var det store treet mor til de mindre trærne? Hvorfor lå det en stor stein der? Var den flyttet dit eller hadde den ramlet ned fra et fjell? Var det kanskje flere steiner utenfor bildekanten? Var det hus i nærheten eller var dette ute i skogen? Hvorfor tok fotografen bilde av disse trærne? Syntes han de var fine? Rare? Stygge? Betydde trærne noe for ham eller henne? Var det her han kysset en jente første gangen, kanskje? Eller fikk bestefaren hjerteinfarkt og døde da han prøvde å flytte på steinen? Var det store treet plantet til minne om noe? Kanskje steinen egentlig var en gravstein? Eller en grensestein mellom to eiendommer?


Da jeg kom til meg selv hadde jeg skrevet mye. Veldig mye.


Jeg skjønte plutselig hvorfor vi hadde fått oppgaven, og erfarte magien i å virkelig gå inn i et bilde og oppdage det bildet rommer av informasjon. I tillegg kom alle spørsmålene, tankene og refleksjonene bildet skapte hos meg.


Jeg hadde lest et bilde for aller første gang.


Har du erfart magien i å lese et bilde? Hvis ikke, ta frem et bilde og prøv!


Og husk: Bilder er også en kilde som kan brukes i slektshistorie. Så hva kan bildene fortelle deg ut over det åpenbare?

IMG_7904 2.jpeg

1 kommentar

Arild Svendsen
 

Et bilde kan kan vekke minner, følelser eller nysgjerrighet. Noen ganger kan det fortelle en hel historie. Bildet over vekker min nysgjerrighet. Er det fra rundt det forrige århundreskiftetet. Fra Sri Lanka eller India? Fra en misjonsstasjon? Eller er det kanskje innvandrere til Amerika? Jeg synes at jeg ser noen europeere i bakgrunnen. Når jeg skriver, søker jeg ofte etter bilder og gamle brev.

Les mer...
Les mindre